SZEPSY SZENT TAMÁS ÉS BETSEK PARCELLASZELEKTÁLT ASZÚK 2017
„Úgy gondoljuk, hogy elkészítettük a valaha volt legjobb borunkat. Többeket foglalkoztat a kérdés, hogy mennyire jók a magyar borok, mennyire értékesek a termőhelyeink a világ „nagyjaihoz” képest. Ez a két tétel a Szepsy Pincészet válasza. Ennek a két bornak a küldetése nem kevesebb, mint hogy olyan dimenzióba helyezzék Tokajt világszinten, amit eddig még egyetlen pincészetnek sem sikerült elérnie a magyar történelemben.” (Ifj. Szepsy István)
Szepsy elsők között ismerte fel, hogy a magyar bor igazán széles körben ismertté válásához egy, az eddigiektől eltérő koncepció és vízió szükséges: végül 25 évig tartó fejlesztés, fajta-, és dűlőszelekciót követően a 2017-es szüretben találta meg a megfelelő pillanatot arra, hogy elkészítse pályafutása két mesterművét – kimagasló bortörténelmi évvé emelve dűlőszelektált aszú csúcsborainak megjelenésével a 2020-as évét.
A Szepsy Pincészet két olyan, kizárólag elsőosztályú mádi dűlők tudatosan kiválasztott 1-1 parcellájáról szüretelt furmint szőlőből készült unikális tokaji aszút mutat be az értő borbarátok számára, amelyekben a 2017-es évjárat különleges jegyei mellett az elmúlt három évtized tudása és tapasztalata is szenvedélyesen, de érthetően fedi fel magát.
A borok megalkotása során Szepsy az aszúkészítés több mint 500 éves hagyományát követte. Az erjedés mindkét tétel esetében két-két 250 literes, 100%-ban zempléni tölgyfából készült, új hordóban történt. Az alapbor az alkoholos erjedés intenzív szakaszában került az aszúszemekre; a maceráció (áztatás) kettő napig tartott, majd manuálisan működő tradicionális présen préselték át a szemeket. A borok 2017 tavaszán kerültek palackozásara.
A két luxusborból igen limitált mennyiség, kevesebb mint 1000-1000 palack készült.
A két csúcsbor bevezetésének alkalmából 2020. december 31-ig 20% kedvezményt biztosítunk.