Szepsy Aszú 2013

Kostolóját szép savakkal utaztató, komoly, nagy aszúbor.

Évjárat: A 2013-as év hosszú, hideg téllel és késői havazásokkal indult, amely késleltette a virágzást. Végül a meleg, száraz nyarat hűvös, csapadékos ősz követte. Ezen nehezítő körülmények mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy rendkívül kiegyensúlyozott évjárat születhetett meg: a borok koncentráltak, élénk savakkal, kiváló egyensúllyal, valamint jó érési potenciállal bírnak. Az aszúszüret október közepétől november végéig tartott, mely során a Szepsy Pincészetnek elegendő mennyisségű és kiváló minőségű aszúszemeket sikerült szüretelnie. Az évjárat édes borai elegánsan gyümölcsösek, dinamikusak és tiszta ízűek. 

Borkészítés: A 2013-as Szepsy Aszú 70% Furmint, 20% Hárslevelű és 10% Sárgamuskotály szőlőből készült. Az aszúszemek, amelyek válogatása október közepétől november végéig, több fázisban történt a birtok teljes területéről, decemberben kerültek bele a túléredett, nagyrészt öreg tőkékről szüretelt Furmintból készült, erjedő alapborba. A nedű végül 3 nap áztatás és préselés után közel 2,5 évet töltött zempléni, 300 literes tölgyfahordóban a 2016. áprilisi palackozásig.

Édes fehérbor – 0,5 l/palack

Alkohol: 9 % vol.

Maradék cukor: 261,5 g/l; Cukormentes extrakt: 49,6 g/l; Sav: 7,04 g/l

Készült: 4.800 palack 

Kategória: