Szepsy Aszú 2011
A híressé vált, 2017-es tokaji nagy boraukció doyenje. Frenetikus.
“Nagyon kis mennyiség készült ebben az évjáratban, hiszen a nagy meleg és a nyári szárazság hátráltatta az aszúszemek fejlődését. Az a kis mennyiség viszont, amit sikerült leszedni, kivételesen gazdag és tökéletesen botrytiszesedett alapanyagot adott. A bor illata mély és buja, tele finoman gazdag gyümölcsösséggel. A kajszibarack és narancsvirág együtt adja illatának legjavát. Ízben vastag, nagyon fiatalos, érezhető és szinte lendületes savak jelennek meg benne nagyon finom, szinte puha textúrába ágyazva. Aromatikáját kajszibarack, méz és intenzív fűszerek jellemzik. Hosszúsága, ízbeli tartóssága mintha nem is érné véget. Frenetikus élményt nyújt.” (Mészáros Gabriella)
Évjárat: A 2011. év egy meleg, száraz, ígéretes évjáratot adott, melyben meglehetősen korán érkezett a tavasz. A virágzás május 26-án kezdődött a Szent Tamás dűlőben, a zsendülés július 25-én indult. A forró és száraz időszak egészen augusztus végéig, szeptember elejéig kitartott. A kisebb nyári záporokat leszámítva a szükséges mennyisségű̋ eső csak késő ősszel érkezett meg, melynek következtében a botrytiszes bogyók szüretelése október 25-én kezdődött meg és november 30-ig tartott ki. Egy nap alatt egy személy átlagosan 6 kg bogyót szüretelt. Kis mennyisségű, ám kiválóan koncentrált aszúszemeket adott az évjárat.
Borkészítés: Az alapbor a Szent Tamás dűlőből 26MM°-kal szüretelt, túléredett, 100% Furmint szőlő fajtából 12% v/v-re erjedt, melyhez hozzáadásra kerültek a Király, Betsek és Szent Tamás dűlő egyenként szedett aszúszemei. A 72 órás áztatás, csömöszölés, préselés után az alkohol 7%-ra esett, majd a főerjedés után 12%-on leállt magától 11 C°-on.
Édes fehérbor – 0,5 l/palack
Alkohol: 9,5 % vol.
Maradék cukor: 253 g/l; Extrakt: 253 g/l; Sav: 9,3 g/l
Készült: 675 palack



