Szepsy Eszencia 2007
A Decanter magazin kóstolója, Stephen Brook kiemelkedő értékelést, 99/100ponttal, Jancis Robinson, nemzetközileg elismert bormester pedig 18/20 ponttal díjazta adott a 2007-es Szepsy Tokaji Esszenciának.
Az eszencia egyik legkiválóbb és legritkább desszertbor, amelyet valaha készítettek a világon. Az íze és struktúrája a világon egyedülálló: ez az összegyűjtött aszúszemekből kicsöpögő nektár, amelyet a tárolóedényekben összegyűlt aszúbogyók önnön súlyuknál fogva magukból kipréselnek. A bort ezt követően 9 évig érlelik magyar tölgyfahordóban a palackozás előtt. Ez a bor éteri és furcsa módon komplex, már-már hipnotizálja az ízérzékelésünk. Csak mikro tételben készülhet.
Évjárat: A 2007-es év extrém meleg nyarának köszönhetően magasabb cukortartalommal rendelkező, komplex, elegáns borok születtek. Az évjárat kedvezett a botrytis fejlődésének, így többszöri, válogatott, kéziszürettel tökéletesen beértett aszúszemeket szedtek novemberben, aminek köszönhetően sok-sok év után újra Eszenciát is készítethetett a Szepsy Pincészet. A világklasszis nedű 9 év tölgyfahordós érlelés után került palackba 2015 februárjában.
Édes fehérbor – 0,5 l/palack
Alkohol: 2,5 % vol.
Maradék cukor: 570 g/l;
Sav: 10,5 g/l
Készült: 200 palack



