Szepsy Aszú 2008

A pohárba nyíló, óarany teltség. A „Nagykönyves” Aszú.

Évjárat: A 2008-as év változékony és csapadékos nyara után beköszönő hosszú és meleg őszi indiánnyár igencsak kedvezett a botrytiszes ízvilág kialakulásának. Magasabb alkoholú, élénk, üde savú, testes, jó tartású, hosszan eltartható, elegáns borok születtek. 

Borkészítés:

A Szepsy 2008-as Aszúhoz november első felétől kezdőden 70% Furmint, 20% Hárslevelű és 10% Sárgamuskotály tőkéről válogatták az aszúszemeket. A szüret több fázison keresztül folytatódott, a Szepsy birtok teljes területéről. Az aszúszemek decemberben kerültek bele a még erjedő alapborba, amely 70% Furmint és 30%-ban a Szent Tamás és Úrágya dűlőkből származó Hárslevelű szőlőből készült. A bor 3 nap áztatás és préselés után majdnem 5 évet töltött zempléni, 300 literes tölgyfahordóban egészen a 2013. júliusi palackozásáig.

Édes fehérbor – 0,5 l/palack

Alkohol: 11,5 % vol.

Maradék cukor: 205,6 g/l; Cukormentes extrakt: 50,6  g/l; Sav: 8,3  g/l

Készült: 9000 palack

Kategória: