Szepsy Bányász Furmint 2017
12.900 Ft
Évjárat: Az utóbbi évek leghidegebb tele után viszonylag korai rügyfakadást követően 2017. május 30-án borultak virágba a tőkék. A sok napsütés, a hideg éjszakák és hűvös hajnalok, valamint az elegendő csapadék megfelelő eloszlásának köszönhetően egy minden szempontból klasszikus, kimagasló tételeket adó, szép illatú, markáns savú, koncentrált, elegáns és élénk borokat eredményező évjárat született.
Dűlő: A Bányász Tállya történelmileg első osztályú dűlője, ahova a legidősebb tőkék az 1960-as években lettek betelepítve; nagy része Furmint ültetvény, de mintegy 20 százaléknyi Hárslevelű is található a déli kitettségű, 160-180 méter tengerszint feletti magasságú területeinken. Talaját nagyrészt piroklasztikus andezit alkotja: törmelék és tufa, valamint a mélyebb rétegekben, foltokban riolittufa. Klímáját tekintve hűvösebb és szelesebb, mint Mád.
A dűlőből készült borok hosszú életűek, rétegzettek, határozott savgerinccel, markáns szerkezettel és üde, virágos illattal bírnak.
Borkészítés: A bor 2 hektár nagyságú területről készült, melyről a Szepsy Pincészet minden évben száraz és édes bort is készít. A száraz furmintot október 10-én szüretelték, ezt követően pedig élesztő hozzáadásával új, 300 literes tölgyfa hordóban erjedt, majd érlelődött 7 hónapot.
2018. május 4-én került palackba.
Száraz fehérbor – 0,75 l/palack
Szőlőfajta: 100% Furmint
Származás: Tállya, Bányász dűlő
Alkohol: 14,5 % vol.
Maradék cukor: 1 g/l;
Cukormentes extrakt: 22,1 g/l; Sav: 6,5 g/l
Készült: 1000 palack
Elfogyott



