Szepsy Szent Tamás Furmint 2016
24.900 Ft
Évjárat: A 2016-os egy kiegyensúlyozott, közepesen meleg évjárat volt: a hűvös tavaszt és nyárelőt egy viharokkal tarkított forró nyár, majd egy hosszú érési időszak követte, melyben esős és száraz időszakok váltottak egymást. Markáns savszerkezetű, sokrétű borok születtek jó illatokkal, enyhén barackos, virágporos utóízzel, melyeket a frissesség és komplexitás jellemez.
Dűlő: A Szent Tamás dűlő Mád keleti részén található, melyben a Szepsy családnak a 140-230 méteres tengerszint feletti magasságokon mintegy 11 hektárnyi művelt területe van. Idős tőkék, bakművelés és hihetetlenül rétegzett talaj jellemzik a dűlőt:
A talaj itt a vulkáni utóműködésnek köszönhetően megdöbbentően rétegzett (vörös agyag, mállott zeolit, kemény riolit, tufa), amely az ebből a parcellából készült, több tíz éves potenciállal rendelkező csúcsborok semmihez nem hasonlíthatóan ásványos, komplex, végtelen hosszúságú ízvilágában köszön vissza.
Borkészítés: A válogatott szüret több fázisban zajlott szeptember 16, 20, és 21.-én. A bor zempléni másodtöltésű tölgyfahordóban spontán erjedt, majd még 8 hónapot töltött benne a 2017. július közepi palackozásáig.
Száraz fehérbor – 0,75 l/palack
Szőlőfajta: 100% Furmint
Származás: Mád, Szent Tamás dűlő
Alkohol: 13,5 % vol.
Maradék cukor: 1 g/l;
Cukormentes extrakt: 22,8 g/l;
Sav: 7,2 g/l
Készült: 3661 palack
Elfogyott



