Szepsy Szent Tamás Tokaji Aszú

179.000 Ft

Küldetése: világszinten új dimenzióba helyezni Tokajt.

Évjárat: A 2017-es évben a sok napsütés, a hideg éjszakák és hűvös hajnalok, valamint a megfelelő csapadékeloszlás összhatása olyan ösztönzőleg hatott a Szepsy birtok Szent Tamás és Betsek dűlőiben élő furmint tőkék minőségi termésképződésére, hogy egy minden jegyében különleges, kimagasló tételeket adó évjárat születhetett meg. Egy rendhagyóan hideg telet követő korai rügyfakadás után a tőkék csak május legvégén borultak virágba a két dűlőben, s végül a teljesen megérett gyümölcsből – kézi, szőlőszemenkénti szelekciót követően – nagy potenciállal bíró, szép illatú, markáns savú, koncentrált, elegáns és élénk borok születtek.

Dűlő: A Szent Tamás dűlő Mád keleti részén található, melyben a Szepsy családnak a 140-230 méteres tengerszint feletti magasságokon, a keleti, dél-keleti és déli fekvésű lejtők legmeredekebb részein mintegy 11 hektárnyi művelt területe van.

A talaj itt a vulkáni utóműködésnek köszönhetően megdöbbentően rétegzett (vörös agyag, mállott zeolit, kemény riolit, tufa), amely az ebből a parcellából készült, több tíz éves potenciállal rendelkező csúcsborok semmihez nem hasonlíthatóan ásványos, komplex, végtelen hosszúságú ízvilágában köszön vissza.

Borkészítés: A birtok sok évig tartó fajta-, majd dűlőszelekcióját követően Szepsy a 2017-es évig várt arra az egyetlen tökéletes pillanatra, ami a korábban kiválasztott jegyeket magában hordozó bort adó tőkék számára is lehetővé tette, hogy egy olyan, az adott dűlő szignifikáns jellemzőit magában hordozó ízvilágot jelenítsenek meg, amelyben soha korábban – ilyen formában – nem mutatkozott meg az adott dűlő karaktere és formátuma.

A borok megalkotása során Szepsy az aszúkészítés több mint 500 éves hagyományát követte. Az erjedés mindkét tétel esetében két-két 250 literes, 100%-ban zempléni tölgyfából készült, új hordóban történt. Az alapbor az alkoholos erjedés intenzív szakaszában került az aszúszemekre; a maceráció (áztatás) kettő napig tartott, majd manuálisan működő tradicionális présen préselték át a szemeket. A borok 2020 tavaszán kerültek palackozásara.

Édes fehérbor – 0,5 l/palack

Szőlőfajta: 100% Furmint

Származás: Mád, Szent Tamás dűlő, 2503 hrsz. parcella

Alkohol: 11% vol.

Maradék cukor tartalom: 265 g/l; Sav: 8,6 g/l

Készült: 950 palack

Elfogyott

Kategória: