Szepsy Betsek Tokaji Aszú

137.500 Ft

„Úgy gondoljuk, a Betsek és Szent Tamás parcellaszelektált aszúinkkal elkészítettük a valaha volt legjobb borainkat.(Szepsy Pincészet)

Évjárat: A 2017-es évben a sok napsütés, a hideg éjszakák és hűvös hajnalok, valamint a megfelelő csapadékeloszlás összhatása olyan ösztönzőleg hatott a Szepsy birtok Szent Tamás és Betsek dűlőiben élő furmint tőkék minőségi termésképződésére, hogy egy minden jegyében különleges, kimagasló tételeket adó évjárat születhetett meg. Egy rendhagyóan hideg telet követő korai rügyfakadás után a tőkék csak május legvégén borultak virágba a két dűlőben, s végül a teljesen megérett gyümölcsből – kézi, szőlőszemenkénti szelekciót követően – nagy potenciállal bíró, szép illatú, markáns savú, koncentrált, elegáns és élénk borok születtek.

Dűlő: A Betsek dűlő a Mád településtől keletre fekvő völgy kellős közepén helyezkedik el, így különösen védett, egyedi mikroklímával rendelkezik és nem csak a déli, de az észak-nyugati parcellái napfénynek való kitettsége is előnyös a szőlőnövény fejlődése szempontjából. A dűlő talaja rendkívül különleges: sárga agyag és nagyon puha, fehér mállott tufa keveréke, emiatt erős karakterű ásványos bort ad. Az itt található, klasszikus kisfürtű furmint tőkék életkora botanikaki és szőlészeti szempontból is kimagasló, 50 év feletti, mely tény önmagában artikulálja a Szepsy család szőlészetének ars poetica-ját.

Borkészítés: A birtok sok évig tartó fajta-, majd dűlőszelekcióját követően Szepsy a 2017-es évig várt arra az egyetlen tökéletes pillanatra, ami a korábban kiválasztott jegyeket magában hordozó bort adó tőkék számára is lehetővé tette, hogy egy olyan, az adott dűlő szignifikáns jellemzőit magában hordozó ízvilágot jelenítsenek meg, amelyben soha korábban – ilyen formában – nem mutatkozott meg az adott dűlő karaktere és formátuma.

A borok megalkotása során Szepsy az aszúkészítés több mint 500 éves hagyományát követte. Az erjedés mindkét tétel esetében két-két 250 literes, 100%-ban zempléni tölgyfából készült, új hordóban történt. Az alapbor az alkoholos erjedés intenzív szakaszában került az aszúszemekre; a maceráció (áztatás) kettő napig tartott, majd manuálisan működő tradicionális présen préselték át a szemeket. A borok 2020 tavaszán kerültek palackozásara.

Édes fehérbor – 0,5 l/palack

Szőlőfajta: 100% Furmint

Származás: Mád, Betsek dűlő, 0132/3 hrsz. parcella

Alkohol: 11% vol.

Maradék cukor tartalom: 261 g/l; Sav: 8,7 g/l

Készült: 946 palack

Elfogyott

Kategória: