Szepsy Aszú 2009
Üdítő korty a sárgabarackból. Rendkívül komoly savszerkezet.
Évjárat: Harmonikus, meleg évjárat, amely korai érést eredményezett, azonban az aszúszemek mennyisége a vártnál kevesebb volt. Az évjárat mediterrán stílusú, lágyabb, kifinomult savú, ám rendkívül összetett, koncentrált, egyensúllyal és nagy potenciállal bíró aszút adott. A bor illatos, telt, összetett ízű, melyben a kajszi, a mazsola, az őszibarack és a körte ízei dominálnak. Savérzete közepes, inkább lágy, sima, de az egyensúlya nem borul fel. Az ízérzet közepesen hosszú és finom, az összbenyomás alapján talán a 2000 és 2007-es, illetve 2006-os, lágyan telt aszúborokra hasonlít.
Borkészítés: November első felében kezdődött meg a 70% Furmint, 20% Hárslevelű és 10% Sárgamuskotály aszúszemek válogatása, mely több fázisban zajlott, a Szepsy birtok teljes területén. Az aszúszemek decemberben kerültek bele a még erjedő alapborba, amely túléredett, nagyrészt öreg tőkékről szüretelt Furmintból készült. A bor végül 3 nap áztatás és préselés után 6 évet töltött zempléni, 300 literes tölgyfahordóban a 2015 júniusi palackozásáig.
Édes fehérbor – 0,5 l/palack
Alkohol: 10 % vol.
Maradék cukor: 220 g/l; Cukormentes extrakt: 58,1 g/l; Sav: 8,1 g/l
Készült: 2152 palack



